Helpen bij afvallen


Helpen bij afvallen

We zijn allemaal verantwoordelijk

Ik hoor vaak: “ja maar jij kan alles eten wat je wilt” of gewoon de vraag hoe doe jij dat nou?

De meeste mensen die mij kennen zullen mij nog wel herinneren als op de eerste foto…. Dit is ruim 7 jaar en 25 kilo geleden. In de afgelopen jaren ben ik steeds bewuster geworden van sporten en voeding. Dit is een proces geweest waar ik mij zowel lichamelijk als geestelijk heb moeten aanpassen om een gezond en constant gewicht te bereiken. Een traject wat de ene dag/week of zelfs maand moeilijker is dan de andere. Denk aan stress op je werk, jonge kinderen, slechte nachten, leuke uitstapjes met vrienden of je werk, zware privéperiodes etc. Alles van voorgaande heeft invloed op hoe sterk je bent om te gaan sporten en bewuste keuzes te maken qua eten. Het is dan belangrijk dat je ook hulp en support krijgt van je omgeving.

Ik weet nog goed dat ik vanaf nul begon met hardlopen en samen met een vriend bij De Meent in Beusichem stond. We zouden 1 rondje gaan hardlopen, maar al snel bleek dat dat ene rondje, die eerste keer, veel te ambitieus was en na afloop trokken we bij de auto ‘gezellig’ een blikje bier open…
Maar we hielden vol! 1 rondje werden er als snel meer, het blikje bier werd verruild door een flesje water en de kilo’s gingen eraf. En nog belangrijker we vonden het leuk, hadden plezier en kregen er energie van!

Bewust & verantwoord

Bewust eten en drinken betekent dat je niets meer mag en saai moet gaan eten…!? Wat mij betreft niet, je kijkt naar je energiebalans. Wil je aankomen moet je meer eten dan je nodig hebt, wil je afvallen moet je minder eten dan je nodig hebt en wil je gelijk in gewicht blijven eet dan voldoende. In de basis is het zo simpel . Let uiteraard wel op voldoende variatie van met als basis de schijf van 5. En gezond en verantwoord eten is geen straf! Ook dan is er genoeg keuze en kan je lekker eten.

Een enorme valkuil is dat we leven in een enorme keuze maatschappij, waar ook nog eens gezelligheid gekoppeld lijkt aan eten en drinken. Dit maakt het er vaak niet makkelijker op om bewust om te gaan met voeding. Iedereen kent het wel, je bent op een feestje en je hebt je voorgenomen rustig aan te doen met voeding en drank. Je krijgt wat aangeboden en je geeft aan dat je dat niet hoeft, de opmerking die je 9 van de 10 keer krijgt is: “Neem nou joh, doe eens gezellig mee, doe niet zo saai”. Wat men beter tegen je kan zeggen is dat je goed bezig bent! Tegen iemand die niet rookt zeg je toch ook niet ‘doe eens gezellig mee…’.

Help & support

Ook na een dag werken is het erg verleidelijk om op de bank te gaan zitten. Echter ‘push’ jezelf (en andere) om een aantal keer in de week actief bezig te zijn! Sporten, hardlopen of wandelen lijkt dan vermoeiend maar het levert je zoveel meer op! Je zal al snel merken dat je niet meer zonder kan.

Help en support mensen dus door ze te stimuleren met de gemaakte keuzes, wie weet heb je het zelf op een dag ook nodig.

Lukt het jou om de knop om te zetten naar een gezondere levensstijl? Indien nodig kunnen vrienden, familie of een Coach/ Personal Trainer 🙂 je hierbij helpen!

Fijne dag en goede week allemaal!

Groet Marijn

IMG_1118 Before-after-web